Ik ben werkzaam als oncologieverpleegkundige (met aandachtsgebied GE oncologie binnen mijn eigen afdeling) in Isala ziekenhuis in Zwolle.

Dit jaar ben ik op 23 en 24 september 2021 naar de 2-daagse Masterclass GE oncologie in Amersfoort geweest. Voor dit Masterclass heb ik subsidie gekregen van V&VN Oncologie Commissie Deskundigheid.

Het programma van de 2-daagse Masterclass GE oncologie is samengesteld door de tumor werkgroep GE oncologie van V&VN Oncologie en stichting Oncowijs.

Het programma van Masterclass was erg leerzaam en divers. Hierbij werd uitgebreid stil gestaan bij de nieuwe ontwikkelingen en behandelingen binnen de GE oncologische zorg.

De incidentie van oncologische GE ziektes zal de komende jaren toenemen. De verwachting is dat het aantal van de nieuwe patiënten met GE maligniteit in 2021 zal stijgen met ongeveer 15%.

Wat heeft het Masterclass GE oncologie jou opgeleverd?

Het was een belevenis om dit Masterclass te mogen bijwonen: het was in een mooi hotel in een prachtige omgeving georganiseerd.

Tijdens 2-daagse Masterclass GE Oncologie heb ik veel nieuwe kennis opgedaan m.b.t. nieuwe ontwikkelingen en behandelingen binnen de GE oncologische zorg. Er is ook veel aandacht aan besteed aan de verpleegkundige aspecten zoals he bespreken van seksualiteit, neuropatische pijn (wat vaak voorkomt na chemotherapie), pre-habilitatie en kanker in het gezin.

 De ontwikkelingen m.b.t. diagnostiek en behandelingen binnen GE oncologie volgen elkaar in een snel tempo. Het is belangrijk voor de oncologieverpleegkundigen om deze ontwikkelingen te volgen (om de patiënten beter te kunnen voorbereiden en begeleiden in hun ziekteproces)

Op de eerste dag werd uitgebreid verteld over de nieuwe ontwikkelingen in de chirurgische en systemische behandelmogelijkheden van de slokdarm- en maagcarcinomen. Er zijn op dit moment veel lopende studies op het gebied van chirurgische en systemische behandelingen zoals robot chirurgie, PEMEN studie, cardia trial, FLOT studie, immunotherapie bij slokdarmcarcinoom. Al die studies willen de kwaliteit van de behandelmogelijkheden en de kwaliteit van leven en overleving van de GE patiënten verbeteren.

Voor de operatie wordt de GE patiënt gescreend (op ijzerstatus en anemie) en goed voorbereid door middel van pre-habilitatie.

Op de tweede dag kregen wij uitgebreide informatie over de nieuwe behandelmogelijkheden van colonrectaalcarcinoom en pancreascarcinoom anno 2021, screening en folow up bij vroeg anuscarcinoom. Tijdens interactieve sessies zijn wij op de hoogte gebracht van de nieuwebehandelmogelijkheden van HCC.

Alle sprekers waren erg enthousiast en inspirerend.  Deze enthousiasme over hun onderwerpen hebben ze op ons overgebracht (je kreeg gelik het gevoel: dat zal ik het morgen op mijn eigen afdeling willen oppakken)

Alle presentaties zijn terug te lezen op www.oncowijs.nl

De opgedane kennis zal ik overdragen naar mijn collega’s en de patiënten (en hun naasten). Ik zal opgedane kennis overdragen door middel van klinische lessen.

Tijdens pauzes en tijdens diner was er voldoende ruimte om te netwerken: kennis maken me de collega’s van de andere ziekenhuizen en de organisatoren van deze Masterclass.

Ik raad zeker mijn collega’s aan om de subsidies aan te vragen. Daardoor vergroot je de mogelijkheid om Masterclass bij te wonen en je kennis te vergroten.

Door de ervaringen over Masterclass (of andere symposia te delen) te delen verlaag je de drempel om subsidies aan te vragen. Ik zal mijn collega’s op de afdeling attenderen over de mogelijkheden van subsidie aanvragen.

Ik heb een leerzame, inspirerende en gezellige 2-daagse Masterclass gehad dankzij de subsidies van V&VN Oncologie.

V&VN Oncologie heel erg bedankt!


Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)