‘40 procent zzp’ers in de zorg gaat in vaste dienst’ (deel 3)
- 18 december 2024
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
Ruim 40 procent van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die als zzp’er in de zorg werkt, gaat in 2025 in vaste dienst. Dat blijkt uit een poll die V&VN eind 2024 heeft uitgezet en is ingevuld door 514 zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). In 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zowel werkgevers als zzp’ers.
Vanwege de onrust die is ontstaan over de strengere handhaving is per motie in de Kamer besloten nog geen boetes uit te gaan delen in 2025. Naheffingen zijn nog wel mogelijk. Van de respondenten zegt 16% in 2025 te gaan stoppen in de zorg en 37% blijft werkzaam als zzp’er. Zo’n 6 procent kiest voor een andere constructie. Er zijn zo’n 185.000 zzp’ers in de zorg.
Belangrijke rol
V&VN erkent de belangrijke rol van zorgprofessionals die werken als zzp'er. Zij dragen bij aan flexibiliteit en vullen vaak gaten op in roosters, vooral tijdens avond- en nachtdiensten. Of ze bieden unieke en aanvullende expertise. V&VN benadrukt wel dat continuïteit van zorg voor patiënten en cliënten essentieel is en dat vaste teams hiervoor de basis vormen. In teams met een hoog percentage zzp'ers kan het voorkomen dat collega’s elkaar minder goed kennen, wat invloed kan hebben op de kwaliteit van zorg en het werkplezier.
- 11 december 2024
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
Lees ook: Zeven vragen over zzp’ers in de zorg in 2025 (deel 2)
De Belastingdienst gaat per 2025 strenger handhaven op de regels voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). V&VN krijgt veel vragen van leden over de veranderingen. Met nog een paar weken te gaan tot het nieuwe jaar, publiceert V&VN deel II van de ‘Q&A over zzp’.
Werkgevers zijn aan zet om werkomstandigheden te creëren die vaste medewerkers binden en boeien. De beroepsvereniging pleit voor aantrekkelijker dienstverbanden door meer zeggenschap over werkroosters, minder administratieve lasten en betere loopbaanmogelijkheden. Dit kan bijdragen aan het behoud van zorgprofessionals en het verminderen van de uitstroom naar zelfstandigen. Daarnaast zal er altijd behoefte zijn aan flexibele inzet voor piek en ziek en uniek.
Waarom gaat de Belastingdienst in 2025 strenger gaan handhaven op de regels voor zelfstandigen? Het doel is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, waarbij iemand als zzp'er werkt maar feitelijk in loondienst zou moeten zijn. De praktijk is echter weerbarstig, omdat onduidelijk is wanneer er precies sprake is van schijnzelfstandigheid en een deel van de zzp’ers aangeeft dat zij de sector verlaten wanneer zij niet als zzp’er kunnen werken. V&VN maakt zich zorgen over de gevolgen van de handhaving op schijnzelfstandigheid in de zorg. Een dergelijke aanpak moet wel gepaard gaan aan aantrekkelijkere voorwaarden van loondienst.
Onderzoek
Naast de poll van V&VN is er onderzoek gedaan onder zorgorganisaties. Die wijst uit dat 80% aangeeft niet zonder de inzet van zzp'ers te kunnen. Zij voorzien problemen bij het invullen van avond-, nacht- en 24-uursdiensten zonder zzp'ers, wat kan leiden tot het sluiten van bedden en het verminderen van wijkverpleging. Zonder zzp’ers loopt de druk op vaste medewerkers verder op. Slechts 10% van de organisaties verwacht dat de helft van de zzp'ers bereid is in vaste dienst te treden. Het vaste dienstverband blijkt voor lang niet alle zzp’ers interessant genoeg om op in te gaan. Er zijn initiatieven waarbij organisaties zzp'ers willen behouden door hen contracten aan te bieden met behoud van flexibiliteit. Voorbeelden hiervan zijn regionale invalpools.
Kies bewust
Voor zorgprofessionals die werken als zzp’er is het vanaf 1 januari belangrijk om de huidige werkwijze te evalueren en te zorgen dat deze voldoet aan de criteria voor zelfstandig ondernemerschap. Voor de opdrachtgever is het van belang dat deze werkt vanuit het Fiscaal Kompas ZZP Zorg en de selectie en contractering van zzp’ers op een professionele wijze vorm geeft. Het is raadzaam om je goed in te lichten over hoe je schijnzelfstandigheid kunt voorkomen en voldoet aan de eisen van zelfstandig ondernemerschap.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.