Kinderverpleegkundige waarschuwt voor teloorgang vakkennis bij centralisatie kindercardiologie
- 14 februari 2022
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
Als de plannen rond kindercardiologie doorgaan en de afdelingen in Groningen en Leiden sluiten, dan leidt dat ook tot het weglekken van de nodige kennis op dit vlak. In een brief aan de Tweede Kamer pleit senior kinderverpleegkundige Cécile Ketelaar, die in het UMC Groningen met ‘hartekinderen’ werkt, voor een pauze in de besluitvorming, zodat er op dit punt een gedegen risicoanalyse kan worden gemaakt.
Ketelaar, naast verpleegkundige ook kwaliteitsmedewerker, onderbouwt haar waarschuwing door te verwijzen naar de concentratie van de kinderoncologie een aantal jaren terug. Dat leidde tot sluiting van deze afdeling in het UMCG en een overheveling van patiënten naar het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Alleen: de kinderverpleegkundigen die zich in oncologiehadden gespecialiseerd verhuisden niet mee. Zij zijn na het vertrek van de kinderoncologie buiten het ziekenhuis of zelfs buiten de zorg gaan werken, schrijft ze. “Mijn vrees is dat die ook voor de kindercardiologie zo zal gaan”.
Levensreddende zorg moet voor ieder kind toegankelijk zijn.
Door de teloorgang van al die werkervaring op het punt van oncologie lukt het ook niet om beginnende kinderverpleegkundigen ervaring op te doen in die expertise: er zijn te weinig patiënten en er kan te weinig supervisie worden gegeven omdat de experts bijna allemaal zijn vertrokken. De mensen die wel bleven, worden dikwijls overvraagd. Want kinderoncologie mag dan als afdeling zijn vertrokken uit Groningen: er zijn nog altijd patiëntjes die deze vorm van zorg nodig hebben: het Prinses Maxima Centrum kan volgens Ketelaar ‘met regelmaat’ het patiëntenaanbod niet aan. Shared care ziekenhuizen als het UMCG nemen deze kinderen dan van ze over, maar de kennis en kunde is er verminderd.
Ketelaar is voorstander van centralisatie van de zorg. “Juist vanwege de complexiteit van de kindercardiologie. Er moet echter wel rekening worden gehouden met de kennis en kunde van de verschillende centra. Zodat alle kinderen, zoals de kinderen met pulmonale hyperintensie – een abnormaal hoge bloeddruk op de longen – de juiste zorg kunnen ontvangen in Nederland. Levensreddende zorg moet voor ieder kind toegankelijk zijn. Niet alleen voor wie in de Randstad woont.”
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.