‘Mijn droom is een verpleegkundig specialist op drie wijkteams’
- 21 oktober 2024
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
Dit collegejaar zijn twintig extra opleidingstrajecten tot verpleegkundig specialist in de wijk gestart. Deze plekken worden betaald vanuit het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging. V&VN heeft er met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hard aan getrokken dat deze extra plekken er zijn gekomen. Mirjam de Leede is als één van de eerste verpleegkundig specialisten in ons land gestart in de wijk. “Wij zien veel en voorkomen veel. We zijn de schakel voor langere en betere zorg thuis.”
Inmiddels werkt De Leede negen jaar bij Buurtzorg als verpleegkundig specialist. “In het begin heb ik enorm moeten pionieren, omdat eigenlijk nog niet helemaal duidelijk was wát mijn rol zou worden tussen de wijkverpleegkundige, de verzorgende, het netwerk van de cliënt, de huisarts en de specialist ouderengeneeskunde. Inmiddels weet ik dat: Als verpleegkundig specialist heb je een regisserende functie tussen al deze professionals. We zijn hard nodig. Mijn droom is minstens één verpleegkundig specialist op drie wijkteams.”
De Leede leerde vooral veel van haar collega’s in Groot-Brittannië, waar ze een kijkje nam. “Daar noemen ze de verpleegkundig specialist in de wijk een ‘community matron’. De Britse overheid heeft enorm veel in hen geïnvesteerd. Achterliggende gedachte is om de reguliere gezondheidszorg (huisarts en spoedeisende hulp/ziekenhuis) te ontlasten. Daarvoor zijn meer theoretisch opgeleide verpleegkundigen nodig die in de wijk aan preventie doen en gezondheidsproblemen en ziekenhuisopnames voorkomen.”
‘Dat kunnen we hier ook’
“Ik zag daar dat de ‘matron’ verbonden is met de wijkverpleging. Ze draagt kennis over aan de wijkverpleegkundige, geeft instructie aan de familie, deelt informatie en beoordeelt medicatie. Het beroep bestaat uit het ondersteunen van cliënten, meerdere wijkteams en familie en artsen.”
De Leede dacht: “Dat kunnen wij ook in Nederland. Huisartsen hebben het ook druk, zij vinden het prettig als iets al in gang is gezet of dat erover na is gedacht. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van pijnbestrijding, omdat je weet dat die vraag er gaat komen. Ik kan zelf al een heel eind komen bij een complexe patiënt en als ik er niet uitkom, bel ik de specialist ouderengeneeskunde of de huisarts. Al met al ben ik veel meer met preventie en zelfredzaamheid bezig dan jaren terug.”
De Leede heeft in het kader van haar promotie een wetenschappelijk artikel geschreven over de rol van de verpleegkundig specialist in de wijk en heeft meegewerkt aan een handreiking over dit onderwerp.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.