V&VN Magazine: Palliatieve zorg
- 7 september 2022
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen
“Als het gaat over palliatieve zorg wordt er snel gedacht aan overlijden. Maar het is zoveel breder”, zegt oncologieverpleegkundige Mark Dekker. Hij staat op de cover van een nieuwe editie van V&VN Magazine, dat in het teken staat van palliatieve zorg.
In het nummer vertellen verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten uit verschillende sectoren van de zorg over hoe palliatieve zorg er in de praktijk uitziet. Je leest over advance care planning (ofwel proactieve zorgplanning) en over (het indiceren van) palliatieve sedatie. En hoe ga je om met overlijden? Marijke en Zoë delen hun verhaal. “Ik voer de prachtigste gesprekken over het leven.”
In dit nummer:
'Mijn werk draait om wel of niet bestaan'
Jarenlang was Sjaak wijkverpleegkundige bij TVN Zorgt in Nijmegen. Sinds kort werkt hij in een hospice. Zijn specialisme: palliatieve zorg. Ook als bestuurslid van die V&VN-afdeling zet hij zich in om zijn vakgebied beter voor het voetlicht te krijgen. “Ik weet enigszins hoe het voelt.”
Met het einde in zicht
In advance care planning (ACP), ofwel proactieve zorgplanning, kijk je naar de zorgwensen en naar de beslissingen omtrent het levenseinde. Marleen en Mariëlle vertellen over hun ervaringen met ACP. “Soms is het wachten op het juiste moment voor een gesprek.”
'Je kunt het niet overdoen'
Verpleegkundigen in de wijk zijn positiever over de kwaliteit van de palliatieve zorg dan hun collega’s in het ziekenhuis. Dat concludeert Chantal Joren na onderzoek. Ze ziet kansen om de palliatieve zorg in ziekenhuizen te verbeteren. “Zoals meer ruimte en tijd om echt met je patiënt in gesprek te gaan.”
Extra leven toevoegen aan de dagen
Vijf verpleegkundigen en verzorgenden uit verschillende sectoren van de zorg vertellen hoe palliatieve zorg er in de praktijk uitziet. Arantxa (op de foto hieronder): “Hij zei: drink een borrel op me. Dat doe ik nog elk jaar.”
Omgaan met overlijden, hoe doe je dat?
Vrijwel iedere verpleegkundige of verzorgende krijgt met de dood te maken. Het hoort bij het leven en het hoort bij het vak. Toch wordt het nooit makkelijk. Hoe ga je ermee om? Hoe blijf je nabij, maar houd je toch afstand?
➝ Zoë: “Ervaring helpt me, maar de dood blijft moeilijk.”
➝ Marijke: “Ik voer de prachtigste gesprekken over het leven.”
Als de palliatieve fase aanbreekt
In een column beschrijft Inge Rinzema, voorzitter V&VN Verpleegkundig Specialisten, de rol van de verpleegkundig specialist bij indiceren van palliatieve sedatie. “Zijn dochter vraagt me wat er gebeurt als het ons niet lukt om hem in deze laatste levensfase comfort te bieden. Ze wil niet dat haar vader nog meer lijdt. Is palliatieve sedatie dan een optie?”
Wat je moet weten over palliatieve zorg...
Wat betekent palliatieve zorg nou precies? En wat komt erbij kijken? Je leest over de verschillende fases van palliatieve zorg en belangrijke begrippen.
Test je kennis
Van ziekenhuis tot verpleeghuis, van geestelijke gezondheidszorg tot wijkverpleging: veel zorgprofessionals hebben in hun werk te maken met palliatieve zorg. Wat weet jij?
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.