V&VN tekent Green Deal 3.0: ‘Intensive care is grote vervuiler’

  • 1 december 2022
  • Nieuwsbericht
  • Intensive Care
Foto Operatie Pixabay
Foto © Pixabay

De zorgsector in Nederland wil duurzamer worden. Verschillende partijen uit de zorgsector en het ministerie zetten 8 december hun handtekening onder de Green Deal 3.0. Verpleegkundige Joke Dieperink-Van der Goot tekent namens V&VN als voorzitter IC van de beroepsvereniging deze overeenkomst. “De intensive care is een grote vervuiler. Daarom is het project De Groene IC gestart om duurzaamheid hoger op de agenda te zetten.”

De zorgsector is in ons land verantwoordelijk voor zo’n 7 procent van de landelijke CO2-uitstoot. De medische wereld veroorzaakt een enorme afvalberg; 4 procent van het afval in Nederland is afkomstig van de zorg. Ook het maken van medicijnen en weggooien van restmedicijnen hebben grote impact op het milieu. “Wij kunnen als zorgprofessionals veel duurzamer te werk gaan. Sinds kort werkt mijn IC ook bij Covid met uitwasbare schorten. Eerder werkten wij bij deze patiënten nog met wegwerpschorten. Die uitwasbare schorten hebben pas na honderd keer wassen een nieuwe coating nodig. Dat is veel beter dan elk schort na één keer gebruik weggooien. Hetzelfde geldt voor de wegwerp-onderleggers bij patiënten; ook daar zijn wasbare varianten van,” zegt Dieperink- Van der Goot.

Bewustwording

Het is de bedoeling dat overal in de zorg duurzamer gewerkt gaat worden. Zo is het idee voor de Groene IC voortgekomen uit de Groene OK en de Groene SEH, vertelt Dieperink- Van der Goot: “Ik zeg altijd: verbeter de wereld en begin bij jezelf. Het gaat ook om bewustwording. Ik ben er alert op dat ik niet zomaar nieuwe medicatie aanbreek. Zeker niet als het om patiëntgebonden medicatie gaat. Want dan mag wat opengemaakt is niet aan een andere patiënt worden gegeven. Dat moet worden verbrand of anderszins vernietigd. Dat is verspilling én vervuiling. Dus ik kijk eerst goed of er nog een aangebroken pak van de patiënt zelf ligt.” Wat Dieperink- Van der Groot helemaal een goed idee vindt, zijn de speciale plankjes voor aangebroken flessen zuurstof.  “Als je die ziet staan, heb je minder de neiging weer een nieuwe fles te pakken. “

Scharen weggooien

Ziekenhuizen doen volgens Joke nog weinig met afvalscheiding. “We moeten veel méér afval scheiden. Het enige wat meestal wel gebeurt is scheiding van plastic en karton. Ook in mijn ziekenhuis zijn er nog veel wegwerpbekertjes. Vaak zeg ik tegen collega’s ‘Pak toch een mok’. Een mok is veel duurzamer.  Naaldencontainers hoeven niet van plastic te zijn en waarom zouden we scharen weggooien? Waarom steriliseren we ze niet? Zo zijn er tal van ideeën die zijn verzameld op de website degroeneic.nl. Alle zorgprofessionals op de ic worden uitgenodigd om ook mee te denken en ideeën in te sturen.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)