'Loopbaanontwikkeling maakt je ook mooier als mens'
- 11 oktober 2022
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
Dinsdag 11 oktober was er dan eindelijk weer een V&VN Verenigingsbijeenkomst waarbij leden live aanwezig konden zijn. Dit jaar was het thema ‘Loopbaan- en beroepsontwikkeling in de zorg. Hoe dan?’ en kwamen 215 deelnemers bijeen in Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. Doel van deze dag voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden was verkennen, ontdekken, ervaringen delen en elkaar beter leren kennen. “Ga aan de slag!” En dat deden deelnemers met groeiend enthousiasme.
Vanaf 9.30 uur stroomden de leden binnen en om 10.00 uur opende V&VN-adviseur Nadia van den Berg het programma. De eerste plenaire lezing was door Jet Spits, historisch onderzoeker bij Fontys Hogeschool Mens & Gezondheid. Zij vertelde over overeenkomsten en verschillen tussen de verpleging bij tuberculose en covid en illustreerde haar boeiende verhaal met een historisch filmpje over een verpleegkundige op huisbezoek bij een jonge tuberculosepatiënt. “Verpleegkundigen en verzorgenden zijn de sleutel in de bestrijding”, beklemtoonde Spits.
Tijd voor scholing
Aansluitend begon V&VN-voorzitter Bianca Buurman haar betoog met twee vragen aan de zaal: hoeveel tijd houd je per maand over voor scholing binnen het werk? En, wat belemmert je om scholing te volgen? Op de eerste vraag antwoordde bijna de helft van de aanwezigen interactief via hun telefoon ‘1 tot 4 uur’, zo’n 8% ‘meer dan 8 uur per maand’ en ongeveer 31% ‘niet’. Belemmerende factoren voor extra scholing zijn tijd, geld, hoge kosten en werkdruk.
“Ruimte voor loopbaanontwikkeling is een belangrijk speerpunt in de langetermijnstrategie van V&VN”, benadrukte Bianca Buurman. Investeren in loopbaanontwikkeling leidt tot betere zorg, minder morele stress en je behoudt bevlogen mensen die met plezier hun werk doen, aldus de voorzitter.
Daarna was het tijd voor de parallelsessies waarvoor leden zich vooraf hadden ingeschreven. Zo was er een workshop ‘Ontwikkelen binnen het vak verzorgenden, wat wil jij en hoe kom je daar?’, een sessie ‘Werken met indicatoren in de wijk’ en was er een workshop ‘Leren tijdens je werk’. De opzet was deelnemers zoveel mogelijk zelf aan de slag te laten gaan: ze gingen in kleine groepjes met elkaar in discussie, wisselden ervaringen uit en leerden zo van elkaar.
Tijdens de lunch vroegen we een aantal deelnemers naar hun eigen loopbaan- en beroepsontwikkeling. Hoe belangrijk is dat en waarom? Wat hebben ze ondernomen om zich verder te ontwikkelen en wat zijn ze van nog van plan?
Hoe belangrijk is loopbaan- en beroepsontwikkeling?
Petra Fagel (60), coördinerend verpleegkundige in de ouderenzorg bij Silverein in Soest, erkent het belang van beroepsontwikkeling. “De wereld en het beroep veranderen snel. Om die veranderingen bij te benen moet je je ontwikkelen, anders mis je de boot. Sinds covid is het aanbod van e-learnings explosief gestegen. Echt een verrijking van het scholingsaanbod. Ik doe er veel. Gewoon thuis in mijn eigen tijd.”
“In de organisatie waar ik werk, ouderenorganisatie Marente, locatie Oegstgeest, wordt leven lang leren gestimuleerd. Zo veel mogelijk dingen doen”, zegt verpleegkundige Joran Rijkers (27). “Ik ben begonnen als verzorgende IG, heb de opleiding Verpleegkunde gedaan en zit sinds een jaar in de OR. De zorgzwaarte verandert en daarom is het belangrijk om je bij te scholen, zodat je ermee kunt omgaan. Dat kunnen ook kortdurende opleidingen zijn, van een half jaar bijvoorbeeld.”
Annelieke van Brakel (39), jeugdverpleegkundige bij Santé Partners in Tiel, begon haar loopbaan in het ziekenhuis, maar besloot al gauw dat ze meer de sociale kant op wilde. “Je kunt veertig jaar in de zorg werken en steeds wat anders gaan doen. Dat maakt dit vak hartstikke leuk.”
Ze volgde diverse deelopleidingen in de VG-sector en concludeerde dat ze voorlopig in de gezinszorg wil blijven werken. Wat ze weleens miste in de opstartfase van een functie, was ruimte in de organisatie om het gevoel aan te pakken dat je ergens in tekortschiet. “Ze zeggen dan: al doende leer je, maar soms dacht ik: ik vertel dingen, maar klopt dat wel?” Volgens haar is loopbaan- en beroepsontwikkeling belangrijk omdat het je vormt als mens. “Je leert niet meteen met een oordeel klaar te staan. Je krijgt een ruimere blik en dat maakt je als mens mooier.”
Ellen Krauts (56), verzorgende IG in de wijk bij STMG in Doesburg-Giesbeek, heeft ervaren dat je jezelf ontwikkelt door in de wijk met verschillende mensen in contact te komen en met diverse collega’s om te gaan. “Je leert van samenwerken.” Heeft ze vandaag tijdens de V&VN Verenigingsbijeenkomst nog iets geleerd? “De overeenkomsten tussen tuberculose en covid die Jet Spits beschreef vond ik een eyeopener! En ik vond het leerzaam om in de sessie ‘Professionele integriteit in de zorg’ te sparren met mensen uit verschillende disciplines. Je ervaart vaak dezelfde dingen, zo blijkt.”
‘Verlaag je tijdsdruk, versterk je tijdstijl!’ was de laatste plenaire lezing op het programma. Spreker Gabriëlle Verbeek, innovator en onderzoeker in de zorg, ontlokte mooie en herkenbare ontboezemingen uit de zaal over de ervaring met tijdsdruk en besloot haar inzichtelijke verhaal met een aantal praktische tips die je direct kunt toepassen in je werk. “Kijk naar buiten, het is zo simpel, maar het werkt zo goed!”, aldus iemand in de zaal.
Na een tweede ronde parallelsessies werd de dag afgesloten met een gezellige gezamenlijke borrel. Een geslaagde dag, klonk in de wandelgangen.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.