Verpleegkundige overdracht
Per jaar vinden naar schatting minimaal 460.000 verpleegkundige overdrachten plaats. Dit gaat niet altijd vlekkeloos. Als verpleegkundige of verzorgende kun je te maken krijgen met onvolledige overdrachten, overdrachten die te laat binnenkomen en in sommige gevallen is er zelfs helemaal geen overdracht beschikbaar.
Eén belangrijke oorzaak is dat de verschillende elektronische zorgdossiers niet op elkaar aansluiten. Er wordt in de verpleegkundige overdracht gebruik gemaakt van verschillende termen en vrije tekst, waardoor je de gegevens die je bij de overdracht ontvangt niet altijd kunt hergebruiken. Dit brengt de continuïteit van zorg in gevaar. Het overtypen van gegevens, al dan niet in andere termen, is foutgevoelig.
eOverdracht
V&VN heeft het initiatief genomen om hiervoor een oplossing te vinden. Daarom is in 2016 het programma ‘eOverdracht’ gestart. Via dit programma is onderzocht of er afspraken gemaakt kunnen worden over de verpleegkundige overdracht. Hier zijn verschillende werkgroepen voor opgezet. Deze afspraken hebben geleid tot de informatiestandaard eOverdracht (voor volwassenen, kinderen van 0-1 jaar en kinderen van 1-18 jaar). Klik hier voor de algemene opbouw van de eOverdracht. In deze informatiestandaard staat welke gegevens relevant zijn voor de verpleegkundige overdracht en hoe deze digitaal moeten worden vastgelegd. Dit betekent dat jij en je collega’s, ook van andere organisaties, met dezelfde termen gaan werken. De informatiestandaard eOverdracht zorgt op deze manier voor een eenduidige, volledige en elektronische gegevensoverdracht. De richtlijn Verslaglegging adviseert om gebruik te maken van de eOverdracht om te zorgen voor een eenduidige gegevensoverdracht.
Wil je meer weten over hoe de informatiestandaard eOverdracht precies tot stand is gekomen? Bekijk dan het Verantwoordingsrapport eOverdracht.
Implementatie
Als iedereen volgens de eOverdracht werkt, ben je als verpleegkundige of verzorgende minder tijd kwijt aan het overtypen van gegevens en worden er minder fouten gemaakt. Daarom is de eOverdracht ook een van de geprioriteerde gegevensuitwisselingen onder de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz).
Dit betekent concreet dat eOverdracht verplicht gaat worden. Bereid je daarom nu al goed voor op elektronische uitwisseling. Hoe je dit kunt doen, lees je op de website Samenwerkenaaneoverdracht.nl. Daar vind je onder meer een concreet stappenplan voor jou als zorgprofessional en handige instrumenten voor tijdens de implementatie.
Podcast Samen werken aan eOverdracht
Vanaf 2026 moet elke zorgprofessional met eOverdracht kunnen werken. Maar wat is eOverdracht nu eigenlijk precies? Waarom is het zo belangrijk? En wat betekent het voor je dagelijkse werk als zorgprofessional? En wat kun je doen om je hierop voor te bereiden? In een vierdelige podcastserie spreekt gespreksleider Reinier Hakvoort met koplopers - verpleegkundigen, CNIO's en projectleiders uit verschillende zorgorganisaties - over de beweging naar het elektronisch uitwisselen van gegevens via de eOverdracht.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.